Stralen

Stralen

In Nederland geven we per jaar meer dan 7 miljard euro uit aan de bestrijding van corrosie. Stralen is een doeltreffende manier om corrosie te verwijderen, of beter nog: te voorkomen. Het is een mechanische (voor)behandeling en daardoor milieuvriendelijker dan behandeling met chemische middelen. Het straalproces van Kamphuis voldoet bovendien aan de strengste milieueisen.

Bij het stralen wordt onder hoge druk hoogwaardig ijzervrij straalmiddel (corund) tegen het product aangeslagen. Het straalmiddel beukt met grote kracht op het werkstuk om aanslag, bijvoorbeeld roest, tot diep in de poriën van het metaal te verwijderen. Het aanslagprobleem is hierna voor lange tijd opgelost. Wat overblijft is een schoon, ruw basismateriaal dat geschikt is voor verdere oppervlaktebehandeling. Voor het stralen worden schroefdraad, draaiende delen, astappen en andere kwetsbare delen beschermd. Ook tijdens het stralen letten we hier zorgvuldig op.

We bepalen per product welke straaltechniek en –intensiteit we toepassen. Dit is afhankelijk van aspecten als de materiaalsoort en -dikte en in hoeverre corrosie, walshuid, gloeihuid en andere verontreinigingen aanwezig zijn.